Jdi na obsah Jdi na menu

Skye

2. 9. 2017

Ostrov Skye je prostě nádherný.  Plný nádherných přírodních výtvorů Jako Cullins,  Old  Man od Storr,  Quiraing, Staffin Bay .....

 

Pokud si nepujcite auto,  tak dopravu na ostrově řešit autobusy. Hlavní stanicí, kde je většina přestupů ať pro dopravu po jižní části ostrova či severní je Broadford. Pokud se nevydáte po vlastní ose stopem,  půjčenym či vlastním autem  máte prakticky jedinou možnost ( dálkové cesty)  a to společnost citilink,  která má takový monopol na tyto dálkové trasy ( Glasgow - Fort William - Portree) takže je trošku dražší.  Místní dopravu pak zajišťují většinově autobusy společnosti stagecoach. 

Ostrov je s pevninou spojen mostem Skye,  který byl ve své době nejdražším mostem  ve Skotsku.  Po mostě se dá též přejít i pěšky ( poslední zastávka před je Kyle of Lochals) . 

Každý vám asi řekne,  že zajímavější je severní část ostrova - minimálně od místa Sligachan,  kde je velmi jednoduchý kemp # v sezóně velmi " busy " a u silnice pak Hotel Sligachan.

Toto místo je výchozím bodem do nejznámějšího a velmi vyhledavaneho pohoří Cullins,  ať už do centrální části nebo tzv. " red Cullins ",  dostanete se odtud k jezeru Sligachan nebo třeba do Elgolu ( skvělá stezka po pobřeží)  a odsud můžete lodí k jezeru Sligachan a pěšky zpět do Sligachanu.

Odsud se můžete posunout severneji dvěma směry - severozápadní  vám nad cullins nabídne oblast zvanou Talisker,  nad ním hojně fotografovaný Neist point s majákem a při zpáteční cestě se ještě můžete stavit na hradě Dunvegan. 

Druhá cesta severovýchodní pak vede přes centrální město Portree. ( zde se nabízí ubytování v hostelu Independent přímo na náměstí - poslední roky také velmi " busy ")doporučuji zajít dolů do přístavu a ochutnat místní mořské speciality nebo pak pro mě stále nejlepší Fish&chips ever, při návratu z přístavu,  po vaší prave straně ( čerstvost ryb zárukou).

Z Portree pak můžete pokračovat tzv. Circuit autobusem linky A a C  nabídnou nejzajímavější místa severovychodniho poloostrova. Jedná vede ve směru na Uig ( Ferry na Hybridy)  přes staffin bay a old man in storr a druhá nabízí tu samou trasu v opačném sledu Old man of storr,  staffin bay,  Uig,  Portree.  po cestě je i zastávka z které se dostanete na začátek. Skye trail.